Rendelés

Keresés

Termesztés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A nyers bogyóból készült gyógyitalokat már évszázadok óta használják a tradicionális kínai gyógyászatban a vér zsírtartalmának és koleszterinszintjének csökkentésére.

A nyugati gyógyászatban sokáig megdönthetetlennek látszott az az elmélet, miszerint a szívbetegségek legfőbb és elsődleges kiváltó tényezője a magas koleszterinszint. A legújabb kutatások alapján mostanra viszont teljesen világossá vált, hogy bár a vér magas koleszterinszintje hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához, nem ez képezi a fő okot. A szívinfarktusok és szív-koszorúér betegségek nagy többsége esetében nem a magas koleszterinszint, hanem az oxidált koleszterin, az oxidatív hatások és a szabad-gyökök tehetők felelőssé.

A kutatók felismerték, hogy az oxidált koleszterin vérben lévő koncentrációjának csökkentése és a véredényekben okozott oxidatív károsodás megelőzése lehet a leghatásosabb módszer a szívbetegségek kockázatának csökkentésére.

A goji bogyóval végzett kutatások eredményei rávilágítottak, hogy a koleszterin oxidációjának megfékezésével, a vérnyomás csökkentésével és a vérlemezkék összetapadásának gátlásával a lícium gyümölcs képezheti az egyik legjelentősebb természetes gyógymódot a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

De mit is kell tudni a koleszterinről és annak szintjéről?

A koleszterin a szervezetben két forrásból keletkezik. Egyrészt kívülről jut be a szervezetbe, elsősorban az állati eredetű táplálékok útján. Másrészt a szervezet maga állítja elő (szintetizálja), a minden sejtben található kis "koleszteringyár" termékeként. A vér koleszterin szintjét tehát kétféleképpen lehetséges csökkenteni: egyfelől a táplálék koleszterin tartalmának csökkentésével, másfelől a belső szintézis csökkentése révén.

A táplálék koleszterin- és állati eredetű zsírtartalmának jelentőségét igazolták azok a vizsgálatok, amelyek a japánok életmódváltozását tanulmányozták. A hasonlóan stresszes életmódot folytató japánok között jóval kevesebb az infarktus előfordulása, mint az amerikai társaik között. Ezt részben a halételekben és zöldségekben, gyümölcsökben dús táplálkozásnak tulajdonították. Ezt a teóriát igazolta az is, hogy az Amerikába átköltözött és az ott divatos táplálkozást folytató japánok között fokozatosan az amerikaiakéhoz hasonló arányban jelentkezett a szívinfarktus.

A táplálék koleszterintartalmának drasztikus csökkentésével átlagosan csak 8%-kal csökkenthető a vér koleszterinszintje. Van, akiknél ez az érték 15-20% körüli, és van, akiknél nem csökken a koleszterin a külső, bevitt koleszterin csökkentése révén. Ebben genetikai tényezők is szerepet játszanak. A cél, hogy napi szinten 200mg (magas koleszterinszint esetén), illetve 300mg (átlagos esetben) koleszterinnél többet ne fogyasszunk el. (A jelenlegi táplálkozási szokásainkkal napi 500-700mg koleszterint fogyasztunk el.)

 

 

Cookie-k: Weboldalunk cookie-k segítségével szabja személyre szolgáltatásait, javítja a felhasználói élményt.
Honlapunk használatával ön elfogadja az erre vonatkozó adatvédelmi szabályzatunkat.