Rendelés

Keresés

Termesztés

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Ázsiai gyümölcsről lévén szó, illik a sort máris egy keleti ízhatású recepttel kezdeni. A receptért nagy köszönet a Hétköznapi ínyenc szerzőjének.

Goji bogyós-szezámos sertés wokHozzávalók:

  • 30-40dkg sertés karaj
  • 1 nagy marék goji bogyó
  • 2ek szezámmag
  • 1ek hoisin szósz (elhagyható)
  • 2ek szójaszósz
  • 1ek méz
  • 1ek rizsecet
  • 1tk darált erős paprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4cm gyömbér
  • 3-4ek víz
  • 2tk szezámolaj (a pörkölt a legjobb)
  • frissen őrölt bors
  • díszítéshez: újhagyma

Nosza, fogjuk meg a húsunkat és vágjuk kockára, majd egy kevés szójaszósz társaságban negyed órát pácoljuk. Közben megpucoljuk a fokhagymát és a gyömbért, mindkettőt lereszeljük és keverjük össze.
Ezután magas hőfokon felhevítjük a wokot és kevés mogyoróolaj társaságában elkezdhetjük megsütni a húst. Amikor szép kérget kapott, hozzáadjuk a fokhagymás-gyömbéres keveréket és jól összekeverjük, plusz egy kevés vízzel felütjük az egészet. Így egy kicsit párolódik is a disznó.
Azután hozzákeverjük az előzőleg beáztatott és most kinyomkodott goji bogyókat és kis ideig együtt sütjük őket - körülbelül annyit, míg minden folyadék elpárolódik.
Közben egy kis tálkában összekeverjük a szójaszószt, a hoisint, a rizsecetet, darált paprikát és a mézet. Próbáljuk meg feloldani teljesen a mézet ebben a szószban, de ha nem megy, akkor sincs nagy probléma.
Majd mikor már a wokban szinte minden folyadék elpárolgott, öntsük hozzá a szójás öntetet és keverjük jól el. Itt már érdemesebb lassú tűzön ügyködni, nagyjából úgy tíz percig. Közben a megpirított szezámmagot is szórjuk rá a húsra és keverjük össze, plusz én egy kevés kis szezámolajat is öntöttem még a wokba.
Akkor van kész az ételünk, ha gyönyörűen besűrűsödött, de előtte még egy kevés goji bogyót szórjunk bele. Igaz, hogy benne vannak amúgy is, de így a még kissé ropogós és intenzívebb íz is megmarad majd a tálalásnál.
Köretként én most rizst csináltam, de szerintem mondjuk üvegtésztával ugyanúgy működik a dolog. Szórjuk még meg az egészet egy kis apróra vágott újhagymával, hogy adjunk egy kis frissességet az egész ételnek.
Aztán meg lehet neki örülni, hogy milyen baromi finomat eszünk, de közben meg milyen rettentően egészségeset is.

A receptet bővebben az alkotója honlapján is olvashatja: gojibogyós-szezámos sertés wok címen.  

Köszönjük a fantasztikus ízkompozíciót, nekünk is nagyon ízlett!

 

 

Cookie-k: Weboldalunk cookie-k segítségével szabja személyre szolgáltatásait, javítja a felhasználói élményt.
Honlapunk használatával ön elfogadja az erre vonatkozó adatvédelmi szabályzatunkat.